Hoe merk- en performance campagnes samen zorgen voor meer sales, omzet en winst

Het is een populaire discussie onder marketeers en brandmanagers: branding vs. performance. Long vs. Short. Above the line vs. Below the line. Hoe verdeel je je marketingbudget om tot het beste bedrijfsresultaat te komen? Is dat via activiteiten die bouwen aan merkbekendheid en/of merkassociaties (brand building)? Of is dat via activiteiten die na investering direct resulteren in conversie (performance)?

merk vs performance

Jeroen de Jager

Online marketingbureau’s claimen dat merkcampagnes ‘onmeetbaar en onbetaalbaar’ zijn en daardoor ‘minder prioriteit’ verdienen. Merkstrategen buitelen vervolgens over elkaar heen om met hoofdletters te beschrijven hoe belachelijk ze dat vinden. Zonder vervolgens een oplossing te bieden voor het meetbaar maken van die grote investeringen.

Merk v.s performance campagnes

Voor het gemak kun je alle uitingen die direct iets vragen van de ontvanger als performance (of conversie) campagnes bestempelen. Koop nu, klik hier, download vandaag, schrijf je in, deze week in de aanbieding, etc. Je stopt er een euro in en verwacht op korte termijn direct resultaat. Je wil mensen bereiken die NU behoefte hebben aan jouw product, die NU ‘in de markt’ zijn voor je dienst.

Merkcampagnes hebben niet direct een call te action. Doelstellingen zijn vaak merkbekendheid, het versterken/veranderen van merkassociaties of überhaupt het koppelen van een merk aan de juiste productcategorie. Met merkcampagnes bereik je vaak mensen die niet direct iets van je nodig hebben en dus nog ‘niet in de markt’ zijn. Met als doel om bekend en herkenbaar te zijn op het moment wanneer de consument wél behoefte krijgt aan je product.

Marketingplan op twee snelheden

De veel besproken, op groot onderzoek gebaseerde, theorieën van Les Binet en Peter Field geven de eerste onderbouwde houvast in deze tweestrijd. Hun onderzoek toont aan dat bedrijven die merk én performance campagnes combineren (op termijn) méér groei doormaken dan bedrijven die enkel het laatste doen. Het is dus geen kwestie van merk OF performance maar merk EN performance. Je marketingplan schrijf je dus het beste op twee snelheden.

Je hebt een lange termijn merk deel waarin je probeert bekendheid en herkenbaarheid te realiseren onder een zo groot mogelijk deel van jouw totale markt. En je hebt een korte termijn deel waarin je direct resultaten realiseert en NU geld verdient. De effecten van performance campagnes zijn direct zichtbaar na investering. De effecten van merkcampagnes zijn zichtbaar na 3-5 jaar.

De ideale budgetverdeling

Onderzoekers Binet en Field adviseren voor B2C sectoren een budgetverdeling van 60% merk en 40% performance, terwijl de verdeling in B2B markten dichter bij 46/54 ligt. In het eerste jaar van een onderneming wordt een verdeling van 35/65 aangeraden. Deze ideale verdelingen worden echter zelden bereikt in de praktijk, vaak door de focus op kwartaalresultaten en de druk om op korte termijn resultaat te leveren. Aan managers de de taak om de budgetverdeling langzaam naar de ideale verhouding te brengen en de focus van enkel korte termijn sales naar lange termijn merkgroei te verschuiven. Op lange termijn zorgt dit voor het beste rendement.

Vrije keuze in campagnemiddelen

Merk- en performance campagnes zijn niet strikt verbonden met bepaalde media of kanalen. TV, radio, outdoor, print, online banners, pre-rolls op youtube en Linkedin visuals kunnen zowel als merk én als performance middel fungeren. De keuze voor middelen maak je op basis van je doelgroep, doelstellingen en budget. Wil je awareness realiseren? Dan ga je op zoek naar de middelen die jouw totale markt voor zo weinig mogelijk geld bereiken. Voor het aanscherpen van merkassociaties, kunnen audiovisuele uitingen effectief zijn. Wil je conversie uitingen tonen aan mensen die ‘in de markt’ zijn? Dan zijn aanwezigheid op een beurs, acties in de retail of SEA, SEA en re-targeting campagnes waarschijnlijk goeie opties.

Metingen en doelstellingen

Over het doormeten van performance campagnes staat het internet vol. Doelstellingen en resultaten worden dan opgesteld voor bv. directe sales, CTR’s, downloads of page views. Resultaten van je merkcampagnes zijn echter ook goed door te meten. Nadeel is dat je daar wel een deel van je marketingbudget voor moet opofferen. Een jaarlijks merkonderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau, kost meestal tussen de €8000-9000. Is je marketingbudget (binnen B2C) 40-50K of lager? Dan raden we je aan om nog even te wachten. Maar vanaf 60K wordt een dergelijke investering goed te verantwoorden.

Door het opstellen van een slimme vragenlijst kun je in één onderzoek naamsbekendheid, merkassociaties, koopgedrag én zichtbaarheid van lopende campagnes uitvragen. Vervolgens kun je meetbare doelstellingen opstellen als: verhoog awareness van merk X binnen de totale markt van 20% naar 35% voor het eind van december 2023 of vergroot de associatie dat merk X voor oude mensen is onder de totale markt van 7,5 naar 6,5 voor het einde van december 2023.

Schrijf een plan voor jouw merk

Whitepaper: Brandplan in 4 stappen

Download whitepaper

Projects